Huggorm Bitt


Nå må vi lese oss litt opp på etterbehandling av huggormbitt.Det anbefales blant annet streng hvile i 10–14 dager etter bittet. Det kan nok bli litt utfordrende når King Kenny begynner å komme seg igjen.


Photo by Benoit TerrierUnsplash

Denne helgen var det King Kenny sin tur til å bli bitt av huggorm, dette ble en ganske ubehagelig og til dels stressende opplevelse.


Og for all del, ikke stol på råd fra forsikringsselskapets egne veterinærer. (FirstVet)

“Mulig jeg var uheldig, men det kunne fått fatale konsekvenser om jeg gjorde som de anbefalte, mer om dette i selve innlegget!”

Hvis du tror eller vet at hunden din er blitt bitt av huggorm, oppsøk en veterinær umiddelbart!

Det ble ingen tur denne gangen, men heldigvis så har jeg fremdeles King Kenny.

 

King Kenny venter på at jeg skal få på meg støvlene før vi starter turen.

—-

Jeg føler selv at jeg var ganske forberedt på at dette kunne skje, og jeg har lest meg godt opp på hva huggorm giften gjør med hunden eller andre som blir bitt.


 

Jeg lærte faktisk litt nytt ved høre på denne til tider gørr kjedelige Podcast episoden, kjedelig men informativ 🙂

Hoggorm og hoggormbitt — myter og fakta med Jan Ingar Båtvik

 


Sekken var pakket dagen før så dagen startet veldig stille og rolig med kaffe og frokost.

I 11 tiden så satte vi oss i Forden men en plan om å tilbringe de neste tre dagene ved Felle området i Telemark, her skulle vi fiske, ta bilder og trene litt på sporing av elg som det er en del av i dette området.

Vel fremme og etter å ha snakket med litt folk på parkeringen så gjør jeg som jeg pleier, jeg surrer Kenny i nærmeste tre slik at han kan ligge litt i skyggen mens jeg gjør klar sekk og skifter fra joggesko til tur støvler.


Rett etter at vi startet så trekker King Kenny høyre foten helt opp under magen, og begynner å halte, rettere sagt så gikk han vel egentlig på tre ben. Jeg sjekker han med det samme og tenker først at dette er et vepsestikk. Jeg kjenner ingen brodd, men jeg vet at vepsen sin brodd ikke har mothaker slik som biene sine og faller derfor ofte ut etter stikk. Han viser ingen tegn til smerte og jeg blir veldig usikker på hva dette kan være, jeg surrer han fast før jeg går bort til området for å se etter orm eller jordveps, men jeg ser ingenting. Men jeg skjønner at her er det best å få sjekket opp hva som er skjedd og bare komme seg hjemover igjen.

Jeg løfter han forsiktig opp i bilen og gjør vendereis med det samme. Etter en km så stopper jeg opp og tar han ut av buret igjen, grunnen er at han hadde løftet foten i en slik vinkel at jeg begynte å lure på om noe kunne være ute av ledd eller at han hadde forstudd noe.

Dette er en usedvanlig sprek hund med en enorm spenst, så han har et veldig godt grunnlag for å unngå skader, men en tenker mye rart i slike situasjoner.

Like ved der jeg stoppet bilen så renner det en bekk, Kenny går de 20 meterne bort dit for å drikke, på tre ben. På veien tilbake så retter han ut den høre bakfoten også, men han belaster den ikke. Da ser jeg også at han virker litt fjern og omtåket, og at foten er begynt å hovne opp, men han har fremdeles ingen smerter når jeg kjenner på foten.

Jeg kjører da rett hjem så fort som overhodet mulig, og med det samme jeg kommer hjem så bestiller jeg en videokonsultasjon hos FirstVet. Denne appen er inkludert i min forsikring av King Kenny via Sparebank1.

Men ventetiden er hele 35 minutter så jeg spør min kjære datter om hun kan spørre om noen råd på Facebook mens jeg venter. Det gjør hun, og det kommer mange kommentarer om at det sikkert er ormebitt, gå til veterinær. Noen av kommentarene er mindre hyggelige, og det bekrefter jo at jeg gjorde det rette når jeg slettet Facebook. Men men, 90% er hyggelige og hjelpsomme.

Etter at ventetiden er over så er klokken blitt 16:00, det er da gått ca. 2,5 timer siden Kenny ble bitt av det som senere skal vise seg å være en liten huggorm som mest sannsynlig har pumpet seg tom for gift. Vetrinæren ser på Kenny via mitt mobilkamera og forteller oss det vi allerede vet samtidig som hun er veldig opp tatt av Kenny sin allmenntilstand. Veldig bra start. Men etter at veterinæren konkluderer med at dette sannsynligvis er et huggormbitt basert ut ifra hevelse, og fremdeles ikke sier at jeg MÅ gå til veterinær, da stoler jeg ikke på et ord av det hun sier etterpå.

 

Tydelig hevelse under videokonferansen, og hevelsen økte så lenge jeg var sammen med King Kenny.
Giften til huggormen angriper, vev, nyrer, lever og blod- og lymfekar. Det anbefales ofte et opphold på klinikk for væsketerapi, smertelindring og observasjon, og ved så alvorlige symptomer som King Kenny hadde så bør han ifølge de som kan dette få en antiserum/motgift behandling. Hadde jeg fulgt FirstVet rådene så hadde jeg muligens mistet King Kenny.

Nå begynner det å se skikkelig ille ut og jeg føler at det begynner å haste med å få hjelp.

 

“Ulveklo” står rett ut. – Nå begynner det å se skikkelig ille ut og jeg føler at det begynner å haste med å få hjelp.
Etter min videokonferanse med FirstVet så kontaktet jeg øyeblikkelig min faste veterinær, han var bortreist men ga meg navnet på klinikk han kunne anbefale. Ved Øiestad Dyreklinikk på Rygene ble vi tatt godt imot av en konfirmasjons kledd veterinær som hadde forlatt selskap og fest for å hjelpe oss, dette var en veterinær som gjorde at jeg føle meg veldig trygg på at nå kom dette til å gå så bra som det kunne gå. Han var rolig, tydelig, trygg og hadde tydeligvis god kunnskap om huggormbitt og virkningen at dette. Han ga King Kenny en beroligende sprøyte, lyttet på hjertet, leste av vekten hans på bordet som hadde innebygget vekt og gjorde så klart for å få igang væske tilførsel intravenøst.

Han fant også bitt stedet som var mellom to negler på høyre bakfot, området rundt var da blitt misfarget og litt lilla i fargen.

Men kanyle på plass og en Kenny som halvsov så sier han at Kenny må bli der til dagen etter, dette var ikke jeg forberedt på, og det så han sikkert på meg. Han beroliget både hund og eier om at dette så ut til å gå bra, og at vi hadde gjort alt riktig.

 

En bedøvet King Kenny med kanyle på plass. (som dere ser på bildene så slipper vinterpelsen nå, mye støvsuging i disse dager)Dette var en forferdelig opplevelse!


Jeg bar Kenny inn i et bur han hadde i en annen avdeling på klinikken og la han god til rette der mens veterinæren satte igang intravenøs væske tilførsel. Dette skulle gjentas minst to ganger forstod jeg, en av gangene så ville antiserum/motgift bli tilsatt.

Etter en stund så var det vel egentlig bare for meg å sette meg i bilen og kjøre hjem igjen. Vetrinæren forsikret meg om at King Kenny var i trygge hender og at han ville bli observert hele tiden. Om det skulle bli kritisk så ville de ringe meg med en gang.

Dagen etter så ville jeg helst kjøre bortover til Rygene klokken 05:00, men jeg ventet til de åpnet klokken 08:30 🙂

Da jeg kom bort til klinikken så var det allerede full fart med masse dyr og folk på plass, alle ansatte hadde masse å gjøre men alle så ut til å ha full kontroll.

Jeg fikk vite at Kenny ikke var helt klar for å hentes enda og at jeg måtte vente litt.

De fortalte også at han hadde vært skikkelig dårlig, og at han tydelig ikke trivdes med å være der. Han hadde vært på do, men hadde fått litt blod i avføring, dette måtte jeg følge med på. Men i det store og hele så var det gått bra, og jeg er veldig glad for jeg har Kenny med meg hjem i dag.

Jeg kjørte innom apoteket på veien hjem og kjøpte (Synulox vet.) smertestillende som er tilsatt antibiotika (eller motsatt), dette skal han få morgen og kveld. Hvis jeg så at at han fremdeles hadde smerter så skulle jeg gi beskjed slik at vi kunne bytte til en annen type. Det var vist litt begrenset utvalg siden han ikke kunne gå på noe som kunne påvirke nyrene.

Nå er vi kommet hjem, han har drukket enormt mye vann og spist bitte litt, nå sover han som om i koma 🙂

Grunnen til at det ser ut til at King Kenny ble bitt av en liten orm var avstanden mellom tennene/bittmerket.

Bakdelen ved å bli bitt av en ung orm er denne ikke har tilegnet seg evnen til å fordele ut giftmengden i forhold til det den skal forsøke å jage bort. De unge ormene pumper ut all gift i motsetning til de voksene ormene som fordeler mengden utifra det de tror er nødvendig. Det sies faktisk at opp mot 35% av alle bitt fra en voksen orm er et “tørr” bitt der det ikke er brukt gift i det hele tatt, ormen ønsker som regel bare å komme seg unna. 

 


Fra Forskning.no

Hvis hunden blir bitt

 • Dra til veterinær.
 • Hold hunden din rolig, spesielt stedet som er bitt.
 • Gi ikke kortisontabletter, det er ingen kur.
 • Du trenger ikke å forbinde bittstedet for å “stenge giften inne”.
 • Sug ikke ut giften.
 • Skjær ikke i såret.

Symptomer på hoggormbitt

 • Øm hevelse i huden
 • Blårød hud
 • Slapphet
 • Rask pust
 • Bleke slimhinner i munnen
 • Hjertebank
 • Blod i urinen
 • Kollaps

En kommentar om “Huggorm Bitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s