Jakten på den beste GPS`n

2022


Jeg var nylig på jakt etter den beste GPS`n i 2022 for mitt bruk.

JJ

Global Positioning System (GPS) er et nettverk bestående av over 40 satellitter som er plassert i bane rundt jorden, et finnes flere globale navigasjons­satellitt-systemer (Global Navigation Satellite Systems (GNSS))

Ref. Wikipedia

Høsten 2021 så solgte jeg min Garmin 66st GPS, hovedgrunnen var at jeg ønsker meg en Garmin GPS som har Garmin inReach.

Men jeg tenkte også det kunne være litt lurt å selge den når den fremdeles var såpass “ny” at jeg kunne få noen kroner for den, og det gjorde jeg, jeg hadde den i ca. 3 år og solgte den for en tusenlapp mindre enn det jeg ga for den ny.

Det lønner seg å kjøpe kvalitet og å ta vare på tingene sine 🙂

Garmin 66st GPS // TopoActive-kart over Europa

Min nye GPS bør som nevnt ha inReach, og da er det selvfølgelig kun Garmin vi snakker om, Garmin har vært min følgesvenn i mange år.

Mitt første Garmin produkt tror jeg het Oregon og hadde et 1.3 mp kamera om jeg ikke husker feil, denne kjøpte jeg billig på salg hos XXL.

Etterpå så har det blitt Garmin badevekt, Garmin GPS i bilen, Garmin Fenix 3 og Fenix 5x klokke, og nå planlegger jeg å bruke mange tusen kroner på en håndholdt GPS fra Garmin.


Etter noen uker med masse lesing av tester, YouTube reviews så satt jeg igjen med kun to alternative Garmin produkter på listen min.

Den ene var en Garmin Alpha® 200i, og den andre var en Garmin GPSMAP 66i.  Bokstaven “i” indikerer her at de har innebygd inReach® satellittkommunikasjon

Jeg ønsker å trekke frem at noen av de beste Norske testene jeg fant var hos bladet Jeger.no – jeg har ikke abonnement her, men det er til vurdering 🙂

En av fordelene med å velge en Garmin Alpha® 200i er at de gangene jeg er med på jakt med andre enn Oddbjørn så har de andre i jaktlaget muligheten til å se lokasjonen min, og jeg deres.

Hoved grunnen til at Garmin Alpha® 200i ble med på listen er at den nå er på tilbud der selve Garmin Alpha® 200i og en Garmin T5 hundepeiler er med i pakken.

Garmin Alpha® 200i er nedsatt fra ca. 11.000,- kroner til 7.700,- kroner hos Widfors, kun T5 hundepeileren koster nesten 3000,- kroner kjøpt løst.

Planen var da og selge T5 hundepeiler siden jeg har bandhund og ikke trenger denne, for så å sitte igjen med en Garmin Alpha® 200i enhet som “kun” hadde kostet meg 6.000,- kroner eller mindre.


Men, Garmin Alpha® 200i er jo ikke nødvendigvis det jeg trenger. Den ville jo vært utrolig nyttig på jakt, og super praktisk med en stor og crispi touch skjerm og alt det andre. Men jeg er nesten aldri på jakt, og det går nok år mellom hver gang jeg er på jakt der vi er mer enn to personer.


Valget faller på en Garmin GPSMAP 66i, om jeg får fatt i en da, de er jo utsolgte over alt for tiden.

Garmin GPSMAP 66i har et veldig bra batteri, innebygget dessverre, men vi har jo powerbank med i sekken.

Den har ikke en 3,5” touch skjerm men en vanlig 3” fargeskjerm. (min gamle tror jeg hadde en 2,6”, så det blir jo en forbedring.)

Skjermstørrelse er vel det som også påvirker skjermtiden mest, og i allefall om en ikke passer på å være bevist på innstillinger for denne.

Batteri tiden på en Garmin Alpha® 200i er på opptil 15 timer med inReach®-teknologi aktivert, Garmin GPSMAP 66i har en batteri tid på opptil 35 timer i 10-minutters sporingsmodus (standard) og opptil 200 timer med 30-minutters sporing. Så her er det en vesentlig forskjell for meg og mitt bruk.

Prisen for en Garmin GPSMAP 66i er litt i underkant av 6.000,- om en ikke er heldig å kommer over noen tilbud, Garmin GPSMAP 66i peker seg ut som et produkt som passer mitt bruk perfekt.


Litt om Garmin Alpha® 200i

Stor 3,5” berøringsskjerm som er lesbar i sollys.

Seks forskjellige knapper som gjør håndteringen rask og enkel.

Avansert sporing – spor opptil 20 hunder eller enheter i en avstand på opptil 14,4 km (avhengig av halsbånd) med en oppdateringsfrekvens på 2,5 sekunder.

Hundeliste og grupper gjør det mulig å holde inaktive hunder på enheten for enklere konfigurering

Spor hundene dine fra håndleddet med en Garmin fenix klokke, eller på annen måte, takket være trådløs dataoverføring mellom kompatible Garmin-enheter

Topoactive kart – Bruk forhåndsprogrammerte TopoActive kart for Europa når du er ute og reiser. Se topper, parker, kystlinjer, elver, innsjøer og andre interessante steder

Birdseye satellittbilder – Last ned BirdsEye satellittbilder direkte til enheten din (ingen abonnement kreves) og angi veipunkter basert på landemerker

Sensorer – Den barometriske høydemåleren hjelper deg å forstå om du beveger deg opp eller ned. Samtidig kan du se små endringer i lufttrykket. Den innebygde

Det innebygde treakse kompasset gir deg retning enten du beveger deg eller står stille

Treningsmodus – treningsmodus med lys og vibrasjon

Pro view kompass – Pro view kompassmodus gir deg en rask oversikt over retningen og hvor langt unna hundene er. Du ser også om hunden beveger seg eller står stille

Ekstra kart – MicroSD-inngangen lar deg fylle enheten med ytterligere kartalternativer, for eksempel Topo Sweden Pro V6 (selges separat)


Litt om Garmin GPSMAP 66i

Den har stor 3-tommers fargeskjerm som er tydelig og lettlest, også i sterkt sollys.

Satellittkommunikasjonsenhet med funksjon for toveis tekstmeldinger og 100 % global Iridium-dekning, og mulighet for å sende en interaktiv SOS-melding til det døgnåpne overvåkningssenteret for redningstjenester (krever et satellittabonnement).

Støtte for flere globale navigasjonssatellittsystemer (GPS, GLONASS, GALILEO). Enheten leveres også med 3-akset kompass og barometrisk høydemåler. Tilgang til BirdsEye-satellittbilder som kan lastes ned direkte til enheten uten årsabonnement, og med forhåndslastede TopoActive-kart over Europa.

Utvidet trådløs tilkobling som støtter Active Weather for oppdaterte værmeldinger, animert værradar samt Geocaching Live for mobil synkronisering og oppdateringer.

Kompatibel med Garmin Explore-webområdet og -appen – administrer spor, ruter og veipunkter og se statistikk fra turen.

Innebygd, oppladbart litiumbatteri med opptil 35 timers levetid i sporingsmodus på ti minutter, eller 200 timer i Expedition-modus med 30 minutters sporingsintervall.


Når det gjelder kart, så kommer Garmin sin GPS med innebygget kart, disse kartene syntes jeg var for dårlige til min bruk.

Derfor valgte jeg for noen år siden å kjøpe kartene TOPO Norway Premium v3, Region 1 – Sørvest og TOPO Norway Premium v3, Region 2 – Sørøst.


Sindre Kolbjørnsgard om Garmin GPSMAP 66i

GPSMAP 66i: Premium GPS Handheld and Satellite Communicator.


Litt om inReach, på Engelsk.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s