R-verdi på liggeunderlag

Utstyr


R-verdien på liggeunderlag gjenspeiler isolering evnen og forteller deg hvor godt liggeunderlaget isolerer mot bakken du ligger på.


King Kenny og vårt Helsport Reinsfjell Suprelight 3 telt.


Det hjelper lite med en god sovepose hvis kulden kommer opp igjennom liggeunderlaget ditt.


R-verdien på liggeunderlag gjenspeiler isolering evnen og forteller deg hvor godt liggeunderlaget isolerer mot bakken du ligger på.

Jeg har lenge brukt kun det gode gamle Bamse/Mammut som har en R-verdi på 3,5

Bamse/Mammut underlaget er et meget anvendelig liggeunderlag, men det må rulles opp og det tar mye plass. Dette er heller ikke et liggeunderlag som gir noe særlig komfort i forhold til flere andre underlag på markedet. Nå er Bamse/Mammut underlaget mitt blitt et dagstur underlag som jeg slenger på bakken der vi skal kose oss en liten stund før vi går videre. Det trekker ikke vann, passer bra ved siden av bålet og er utrolig slitesterkt, så til hverdagsbruk er dette helt perfekt. 


 

Jeg har faktisk også kuttet til og brukt et Bamse liggeunderlag som “bunn” i forteltet før jeg kjøpe meg bunn duk til Hilleberg teltet mitt 🙂

Gode “gamle” Bamse fra Mammut i bruk. // En gnist eller ti utgjør liten forskjell for dette ligge underlaget 🙂 

 

Mitt neste liggeunderlag kjøpte jeg brukt av en kompis, og det ble en helt ekstrem oppgradering, liggeunderlaget var et Exped DownMat 7 med en R-verdi på 5,9 som betyr at det faktisk kan brukes ned til minus 24 °c.

Dette er et oppblåsbart liggeunderlag som også er fylt med dun, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg tror ikke at det er mulig å oppnå bedre komfort på et liggeunderlag. Sover du ikke godt her så kan du ikke skylde på liggeunderlaget, det gir en helt fantastisk komfort og anbefales på det varmeste.

Jeg gikk til slutt bort fra dette liggeunderlaget på grunn av plassen det krever og litt på grunn av vekten, men jeg kommer aldri til å ligge så godt igjen tror jeg 🙂

Exped DownMat 7 // Tror at Down er dun full og Synt er syntetisk fyll. Jeg hadde dun.

Det skal sies at jeg ikke er en vinter camper, og soveposen min blir fort alt for kald for meg når gradestoken kryper ned mot minus 5°c. Jeg er typen som foretrekker pluss grader på tur.

R-Verdi Tabell:


 

Min nåværende løsningen har jeg valgt av flere ulike årsaker, og jeg kommer til å holde meg til denne i lang tid fremover. 


Jeg har nå et “trekkspill” liggeunderlag fra Therm-a-Rest som heter Z-lite Sol, dette henger alltid på utsiden av sekken og brukes på samme måte som jeg gjorde med det gamle Bamse underlaget når jeg er på teltturer. Denne løsningen har jeg valgt for kunne hatt et underlag til å ligge på på utsiden av teltet uten å være redd for at det går hull på det, og for å øke R-verdi og ligge komfort i teltet. Pluss at det oppblåsbare liggeunderlaget fra Exped da får en ekstra beskyttelse mot punktering.

Min nye «trekkspill Bamse» erstatning fra Therm-a-Rest, av og til lar Kenny meg få låne det 🙂

R-verdien på Therm-a-Rest underlaget mitt er 2, og på mitt Exped er den 3,3 — en samlet R-verdi på 5,3 som betyr at jeg kan ligge ut i -20 °c uten at det er noe problem med kulde gjennomslag fra bakken.

Hver for seg så hadde det gjerne blitt litt snaut med R-verdien, men samlet så er ikke dette noe problem.

Jeg var også innom et Therm-a-Rest NeoAir som var utrolig lite og lett, men det var utrolig tynt, og fryktelig glatt. Og med hund i teltet så var du så nervøs for å punkterer det at det ble et stress moment. Derfor ble det solgt til en på jobben som reiser alene og ikke har noen utfordringer i så måte. Jeg solgte faktisk også mitt Exped DownMat 7 til en kollega.

Jeg legger inn litt data om liggeunderlagene mine i bunnen her, og ønsker også skryte litt av Exped sin løsning der de har lappesaker i “lokket” på pakke posen til underlaget. Bildet under er av mitt Exped Synmat HL MW der jeg også har pakket pute og blåse pose ned i pakke posen til underlaget.

Exped Synmat HL MW, langt navn men lite og lett å få i sekken.


Data om “trekkspill” liggeunderlag fra Therm-a-Rest Z-lite Sol:

Lengde / Bredde: 183 cm x 51 cm

Tykkelse: 2 cm

Pakke mål: 51 cm x 13 cm x 14 cm

Vekt: 410 gram

Data om Exped Synmat HL MW:

R-Verdi: 2,0

Lengde / Bredde: 183 cm x 65 ved skuldre og 42 cm ved føttene.

Tykkelse: 7 cm

Pakke mål: ca 25 cm i lengde og 11 cm i diameter. (se bilde)

Vekt: 440 gram

R-verdi: 3,3


Tips: Jeg fant også en liten fiffig løsning på bruk av underlaget om du skulle være så uheldig å få en liten «dump» der du skal ligge. Det er jo et «trekkspill» underlag, og dermed så kan du lage til en dobbel brett der «dumpen» er om det skulle ble nødvendig.

Her var det en liten «dump», men nå ligger jeg flatt og fint 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s