Litt om Norsk Elghund Sort

"Always focus on how far you've come, not how far you have to go."

Norsk Elghund Sort er en god og allsidig jakthund, den er en av syv norske hunderaser.


King Kenny ikke redd for noen ting, og tar alle utfordringer på strak pote.


I dag ønsker jeg å dele litt data om Norsk Elghund Sort. Dette er en rase som ikke er veldig utbredt her nede på Sørlandet, så siste uke har jeg faktisk fått spørsmål to ganger om King Kenny har en søster eller bror jeg kunne tenkt meg å selge. Dette var fra mennesker som ikke hadde anledning til å gå igjennom valpe periode.

Derfor velger jeg å dele litt informasjon om rasen her på bloggen, informasjonen er hentet fra nettet, NKK, Wikipedia mm, den er stykkevis og delt så jeg ser ingen grunn til å referer til noen kilder her.

Jeg tror at alle Norsk Elghund Sort ELSKER snø!

https://www.instagram.com/herr_bekk/

Broren heter Bekk, bor i Ålesund og er prikk lik 🙂


Om Norsk Elghund Sort:

  • Norsk Elghund Sort er en god og allsidig jakthund, den er en av syv norske hunderaser.
  • Norsk Elghund Sort regnes som litt eldre enn norsk elghund grå og er noe mindre enn denne.
  • Norsk Elghund Sort (også kalt NES) fremstår som uredd og psykisk sterk, disse egenskapene var tidligere høyt verdsatt i tett dyre kontakt og på jakt etter bjørn.
  • Norsk Elghund Sort har vist seg spesielt godt egnet som bandhund og har gjennom systematisk avl blitt en spesialist på denne jaktformen.
  • Norsk Elghund Sort har vært brukt til nær sagt alle former for storviltjakt, men er først og fremst avlet for jakt på elg og hjort.
  • Norsk Elghund Sort regnes som en svært god sporhund, den tar stå-los på grevling og gaupe.
  • Norsk Elghund Sort er avlet som bandhund og hundens evne til samarbeid og kontakt med eier er karakteristisk for rasen, den blir regnet som lydligere enn andre elghunder.
  • Norsk Elghund Sort regnes som en tilpasningsdyktig familiehund og er normalt rolig innendørs og den har lite tendens til å slåss med andre hunder under jakt.
  • Rasen har en ideal høyde på 46–49 cm for hanner og 43–46 cm for tisper.
  • Rasen er typisk 13–16 kg og har en levetid på 10–13 år.

Jeg viste ingenting om hund før jeg bestemte meg for å kjøpe King Kenny.


Jeg hadde bestemt meg for ha hund, men først om et par tre år til, og da hadde jeg mer eller mindre bestemt meg for at det ble en Norsk Lundehund.

I prosessen vurderte jeg Jack Russell, Norsk Buhund og Norsk Lundehund.

Det ble plutselig en Norsk Elghund Sort av den enkle grunn at jeg traff faren til King Kenny på elgjakt i Telemark, og jeg ble så betatt av han at jeg skiftet mening der og da.

Jeg fikk da muligheten til å kjøpe den valpen han hadde rett på etter en paring som hadde funnet sted rett før denne jakten. Dette var for øvrig også første gang jeg var på jakt! Ganske utrolig hvor fort hverdagen endret seg etter dette, og jeg er Per Frode Halsnes evig takknemlig for at jeg fikk kjøpe sønnen til Zeiss, King Kenny!


KING KENNY – NO30856/19 Norwegian Elkhound Black

Nå “litt” om King Kenny 😉

Han er en så snill hund som det er mulig å få, ekstremt hengiven og en skikkelig kose klump. Han elsker alle mennesker, og spesielt barn. Han ikke redd for noen ting, og tar alle utfordringer på strak pote. Han elsker også alle andre hunder selv om dette ikke alltid er gjensidig da King Kenny fort kan bli “litt mye”.

Frem til han var 13–14 måneder så kranglet han aldri med noen andre hunder, og tok aldri igjen, han la seg ned eller trakk seg bort om det oppsto en situasjon. Den tiden er forbi nå, om noen prøver seg med noe så finner han seg ikke i dette lenger og jeg må være litt mer på alerten. Dette er jo riktig, men jeg må innrømme at det ser litt rart ut når King Kenny står imot en hund som er 5 ganger så stor og tung som seg selv og forventer at den andre hunden bakker ut. Men av og til så gjør de faktisk akkurat det. Så at rasen har et sterkt hode er det ingen som helst tvil om.

Han har utfordret meg helt fra starten av for å teste meg, men det blir nå mer og mer sjeldent. Dette er vel en normal oppførsel siden en hund alltid vil sikre at de har den beste lederen de kan ha i “flokken”, selv om flokken i dette tilfellet er kun oss to 😉 Alle utfordringer fra han sin side blir slått hardt ned på og ikke tolerert fra min side, dette har resultert i at jeg har en hund som aldri tviler på meg eller mine avgjørelser, og kjærligheten og respekten jeg får av han er ubetinget. Jeg og King Kenny fungerer utmerket sammen, når han går løs så trenger jeg ofte å bare gi et nikk eller et blikk så vet han hvor vi skal og hva vi skal. I alle “kryss” så stopper han opp for å få en bekreftelse på hvilken retning vi skal, dette er utrolig moro.

King Kenny fungerer også utmerket på jakt, og har vært på Hjortejakt, Rådyrjakt og Elgjakt flere ganger. Jeg var redd han var litt rusten etter en lang pause så vi tok en test på et ferskt rådyrspor denne helgen. Det tok ca. 1 sekund å få han “på”, og et kvarter senere så vi to rådyr som stod å beitet i skogkanten.

King Kenny har også en helt utrolig spenst, og hopper gjerne opp i skulderhøyde fra stillestående, han har også en god kondisjon og greier fint et par tre mil på en dag under jakt. Vi har også hatt mange teltturer og King Kenny elsker det, med en gang vi er kommet utenfor allfarvei og han forstår at vi skal på tur så er det en halv times tid med rulling i lyngen eller snøen for å “feire” dette. Og hvis jeg blir sittende litt for lenge ved bålet om kvelden så går han å legger seg på sin plass i Jervenhiet sitt inne teltet.

Han er samarbeidsvillig og lett lært og dette er noe som blir mer og mer tydelig jo eldre han blir, han er super interessert i å å lære nye ting, nå mer enn noen gang.

King Kenny er snill, kjærlig, kosete, sterk i hodet, god på både overvær, blodspor og fersk spor, sosial, uredd, arbeidsom, leken, lydig, sprek, samarbeidsvillig, lett lært, trofast (stikker ikke av) og er min beste turkamerat 🙂

Hunder har selvfølgelig personlighet og personlige trekk så det holder, og King Kenny er intet unntak, men jeg tror beskrivelsen over gir et godt bilde av hvordan rasen er, og hvordan den kan være.

Nå skal det også sies at King Kenny har fått min oppmerksomhet til det fulle siden den dagen han kom, kun avbrutt av at jeg må på jobb. Jeg har vært borte fra han to ganger, den ene gangen bare noen timer og andre gangen nesten en uke.


King Kenny Album:

King Kenny//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

https://flic.kr/s/aHsmWuVgpH

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s