Mine bilder


Mitt system for å holde oversikten over bildene mine er delt opp i foldere og album lagret på en ekstern SSD

Jeg elsker å sitte å dulle med mine bilder, redigere, oppdatere og sortere de.

Alle som kjenner meg godt vet at jeg bruker unormalt mye tid på de få bildene jeg tar med mitt Panasonic kamera. For meg så er det ekte kvalitetstid å sitte å bla igjennom, sortere og gjerne redigere litt på bildene mine som bringer frem mange minner fra den gangen de ble tatt, og så er jeg jo så heldig at jeg ofte lærer noe nytt hver eneste gang jeg holder på med dette.  

Min SmugMug profil

SmugMug var valget mitt for et par år siden da jeg flyttet ut fra Adobe og Lightroom universet med blandede følelser. Hos Adobe så hadde jeg Adobe Portfolio «gratis» som en del av pakken jeg abonnerte på, dette brukte jeg til å lage offentlige album i, og til å dele private album med passord lås på med andre venner eller med familien.  

Bakdelen med Adobe pakken var at prisen steg og steg, at det var bindingstid, jeg likte ingen av delene.

Adobe Portfolio var helt supert, men det var ikke Adobe sin måte å fange kunder inn i abonnements avtaler!

Derfor byttet jeg ut Lightroom med On1RAW til bilderedigering og Adobe Portfolio med SmugMug til deling av bilder.

Jeg vet ikke om jeg sparte så mye det første året, men det føltes riktig å gjøre det på den måten. Men nå er det endringer igjen, priser stiger, og programmer går over til abonnements avtaler stort sett over alt. 

Det er faktisk både pluss og minus med dette. Plussene er at du alltid er oppdatert med siste programvare, at du alltid får eller kan kjøpe nye tilleggspakker etc. 

Her er blant annet Ai blitt en del av flere programmer, dette er ganske så fasinerende å teste ut. Ai gjenkjenner folk, dyr, bygninger, vei etc og kan dermed maskere dette slik at du sparer mange timer med arbeid om driver med slikt. Jeg for min del bruker det til å «auto» redigere bildene slik at jeg har et lett utgangspunkt for veien videre, men jeg bruker også muligheten til å bytte ut himmelen av og til når den er for lys, «død» eller kjedelig 🙂 


Et lite eksempel med et bilde fra 2007 som er redigert med Ai:

Formel 1 på Spa Francorchamps 2007

Ganske tøft 🙂 PS: Link i toppmenyen som gir dere 30% avslag på Luminar Neo 😉

Det var nok en avsporing, men ganske imponerende, ikke sant? 

I det siste så har On1RAW foto program krasjet stort sett hver gang jeg har brukt det, jeg har hatt det i ca. 16-17 mnd og var egentlig veldig fornøyd med det. Men nå har det vært så mye tull med det at jeg On1Raw per e-post og ba om hjelp til å få det opp å gå igjen, men uten hell. Det viser seg at de har en oppdatering som fungerer dårlig med min Mac Mini med M2 chip, og selv med en helt ny og «clean» installasjon så lyktes jeg ikke med å få det til. Derfor endte det med at jeg faktisk fikk hevet kjøpet og fikk penge igjen fra On1RAW, det imponerte meg veldig!

On1RAW skrev:

«We simply want you to be able to utilize the software you had paid for and if that is not possible then we want to ensure that you aren’t out of pocket for it.»

Dette er imponerende kundebehandling der mange Norske bedrifter har MYE å lære 👏🏻

Og samme dag så setter faktisk SmugMug opp prisen på min abb. pakke ganske betydelig, den nye prisen vil gjelde fra neste fornyelse som er i mai 2023. 


Dette gjorde at jeg bestemte meg for å se etter et nytt foto redigeringsprogram som har en «ok» måte å sortere, lagre og behandle bildene mine på. Her er også et krav at programmet ikke skal «ødelegge» original fila permanent, jeg må kunne gjenopprette bildet til slik det var før redigering. Jeg har en tendens til å «over redigere» mine bilder, og da er jeg avhengig av å kunne sette dem tilbake til slik de var originalt.

Og ikke nok med det, jeg må også finne en ny tjeneste der jeg kan dele bilder online og samtidig bygge dem inn i mine blogg innlegg her siden Smug Mug også begynner å koste mer enn jeg er villig til å betale.


Valget er tatt, selv om Olga fra Skylum sier at Ai pakken kun er inkludert i en prøveperiode og må kjøpes i tillegg etterpå så faller valget på Luminar Neo. Det er mulig pakken er inkludert i den pakken jeg kjøpte, men dette har jeg ikke helt klart for meg enda, men uansett så er programmet er helt topp også uten denne pakken.

Mama Mia, denne gangen valgte jeg et Luminar Neo abonnement, og abonnement var jo faktisk grunnen til at jeg forlot Adobe for et par år siden. Men dette er faktisk annerledes, enkelt og gjennomsiktig uten liten skrift, skjulte feller med lagring, portfolio etc. – kun et foto program i 12 mnd, thats it!

Dette er et program jeg har hatt lyst til å teste ut siden de kom ut med Luminar Ai, fra før så har jeg Luminar 3 og 4, men de er så mange år gamle og mye er endret siden de kom.  

Olga fra Skylum sier også at hvis du er nyskjerrig på Luminar Neo kan du laste ned en gratis prøveversjon HER


Luminar Neo fra Skylum i Ukraina.

Luminar Neo eller Ai ble mitt valg nummer en, jeg greide også å få en del rabatt etter litt  «Googling» og «YouTubìng». Dette slipper dere å stresse med, oppe på øverste meny linje så ligger det en link til programmet med 30% avslag 🙂

Denne gangen endte jeg endte opp med å betale €79.00 for Luminar Neo fra Skylum. Men det kan fort endre seg til neste gang skjønner jeg, så for all del ikke vær trofast mot tjenester som øker prisen og låser deg inne i abb. avtaler uten at du får mer igjen enn det du hadde fra før.

Og nå gjenstår deling av bilder, SmugMug ser ut til å bli for dyrt i forhold til det jeg er villig til å betale, men det er jo mulig de slår av mer og mer etterhvert som fristen nærmer seg, det gjorde de sist gang.

Alternativene her er mange, inklusive Google og Apple sine som er gratis, men ikke veldig «blogg vennlige».

Jeg har en gratis konto på 500px og har vurdert den lik linje med alle andre, men den virker til å være laget for profesjonelle fotografer og ikke for en som bare vil dele helt vanlige bilder fra tur og dagliglivet sitt.

Jeg har kun ett bilde på 500px i et forsøk på finne ut hvordan det fungerte.

Så har vi Flickr, en tjeneste jeg har brukt litt av og på siden 2007-2008 

Flickr blir denne gangen mitt valg for fremtidig deling av bilder og album med dere her inne, med venner og også med familien om det er mulig å låse album med passord slik som hos SmugMug. 

Ironien her er at SmugMug har kjøpt opp og eier Flickr…

Litt om Flickr:

Hvis dere holdt ut helt ned hit så er jeg veldig imponert, TUSEN TAKK 🙂  

Luminar Neo : 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s