Hvor bra ser en hund?

«Re-post»


Jeg har ofte lurt på hvor bra ser egentlig King Kenny, og spesielt i dårlig lys?

Av og til når vi er ute på tur så har jeg vært uheldig å sveipet lysstrålen fra lommelykten eller hodelykten i retning av min kjære King Kenny. Da har jeg lagt merke til at han har den samme «reflekterende» effekten i øynene som jeg har sett hos katter og andre dyr, muligens noe svakere.

Jeg mener å ha lest en plass at dette faktisk er noen reflekterende staver som flere dyr har, etter mye fundering og lite lesing så har jeg funnet ut at det faktisk er på tide å prøve å lese seg opp på hvor godt King Kenny egentlig ser, både i mørket og i dagslys.

Ser han like godt i måneskinn som i dagslys, ser han farger, og i tilfellet hvilke farger?

Jeg vet at King Kenny uten tvil ser veldig bra i vanlig dagslys, han ser de utroligste ting på veldig lang avstand i til dels veldig vanskelig terreng og med ymse bakgrunner som kan gjøre det ekstra utfordrende for synet.

På tide å finne litt ut litt mer om synet til hunden min.

Jeg legger inn referanser til hvor jeg har hentet/funnet informasjonen i bunnen av dette innlegget.

King Kenny på Hardangervidda 2020

I følge Wikipedia og andre så har hunden vår både fargesyn og den kan se opp til 6 ganger bedre enn oss mennesker i skumringen og om natten. Dette er også grunnen til at King Kenny sine øyne «gløder» når jeg er uheldig og sveiper over han med lykten min. Men det viser seg også at hunder trenger en del lenger tid enn oss mennesker for tilvenne seg til mørket, og derfor kan noen hunder av og til virke litt «usikre» til å begynne med når de kommer ut i mørket fra et lyst område.

Baksiden av et øyet er dekket av det som kalles for staver og tapper, og helt bakerst, på den innerste veggen i øyet har dyr som ser bra i mørket også et slags «reflekterende cellelag». Dette laget reflekterer lysstrålene tilbake slik at dyrene kan utnytte det samme lyset to ganger, derfor ser de dyrene mye bedre enn oss i skumring og i mørket, og derfor «lyser» øynene deres i mørket.

På netthinnen har vi som nevnt både tapper og staver. Stavene gjør det mulig å se i mørket og formidler kun gråtoner, og tappene gjør det mulig å se i dagslys, se farger og detaljer. For å se farger må man ha minst to forskjellige typer tapper. Hunder har to og derfor dårligere fargesyn enn det menneske har siden vi har tre tapper.


King Kenny

Fun fact:

Fugler har totalt fire tapper, dette gir dem muligheten til å se dobbelt så mange farger som oss mennesker.


Hvitryggspett

Litt om Hvitryggspett fra min fantastiske fuglebok anno 1970:

Latinsk navn: Dendrocopos leucotos – 28cm

Hvitryggspett er ikke særlig vanlig i noen steder i Norge, men ofte observert i Sør Norge til og med Sør Trøndelag. Hvitryggspett er en standfugl i store deler av Nordøst Europa. Hvitryggspett er en nær slektning av den langt vanligere Flaggspett. Det er særlig tidlig på våren at spettene tiltrekker seg oppmerksomhet ved sin særegne form for paringslek ; da sender hannen og hunnen hverandre tromme signaler som kan høres på lang avstand.

Jeg kunne tatt med mye mer her, men nå vet litt mer enn det vi gjorde før 🙂

Referanser:

Wikipedia

NRK

Forskning.no

Illustrasjoner av fargelag er hentet fra Imgur og SC Psychological Enterprises Ltd.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s