Hardangervidda tur 2020 Dag 1


Tidlig en tirsdag morgen høsten 2020 så startet årets hoved tur og vi kjører endelig avgårde fra Lillesand og mot DNT hytta Trondsbu i Øvre Eidfjord.


Fra Trondsbu til Sandhaug

Tidlig en tirsdag morgen høsten 2020 så startet årets hoved tur og vi kjører endelig avgårde fra Lillesand og mot DNT hytta Trondsbu i Øvre Eidfjord.

Vi kjører langt og lenge og blir en del forsinket på grunn av stengte veier og annet veiarbeid i Skien området,men til slutt så dukker Trondsbu og parkeringen ved Tinnhølen opp ca 11 kilometer etter at vi har svingt av E134 og inn på en grusvei.

Note: 200 kr i bompenger her, Vips er godtatt, men lykke til med dekning 🙂

Oppslagstavle ved Trondsbu Parkeringen.

Forsinkelsen utgjorde egentlig liten forskjell i det store og hele siden vi kun skulle gå 4 km første dagen. Nesten med det samme vi hadde parkert bilen så kom det en traktor ut fra vidda med et par jegere på planet. Vi slo av en prat med dem, de anbefalte oss å følge traktorveien inn til Langavatnet i stedet for DNT sin sti.

DNT sin sti var så full av steiner og hull at det var mye mindre risiko å gå traktorveien med en tung sekk. De opplyste også at det var mye jegere ute i terrenget, og at de ikke hadde sett noen telt ved Snero der vi hadde tenkt å telte første natten. De informerte også om at det ikke var lov å telte hvor som helst under jakta, og hvis vi havnet i den situasjonen at en reinflokk skiftet retning på grunn av at vi hadde teltet i jaktområdet så ville vi mest sannsynlig få besøk av noen ikke veldig blide jegere. Begge jegerne ble ganske opptatte av King Kenny etterhvert siden de mente at Norsk Elghund Sort er en av bedre jakthund rasene, også i forbindelse med reinjakt. Mens vi snakket med jegerne så fikk vi fikk i oss noe mat og drikke før vi startet på vår vandring langs traktorveien inn til Langavatnet ca 4 km unna der vi skulle telte den første natten.

“Kun 4 km” å gå skrev jeg, men etter en hel dag i bilen og med 43 kg sekk så må jeg innrømme at det faktisk var mer enn nok for meg denne ettermiddagen.

Traktorveien inn mot Snero, Tinnhølen ligger på venstre side i bildet.

Vi kom frem til Langavatnet, fant oss en fin teltplass og slo opp teltet med det samme. Jeg kokte meg litt kaffe og fant frem maten som jeg hadde tenkt å spise denne første kvelden. G ilde Kjøttpølser i Taco lefse med en halvliter Nøgne Ø. J eg hadde planlagt å meg seg skikkelig første kvelden for å “feire” at vi endelig var på tur igjen, men det gikk ikke helt som planlagt. Etter en kopp kaffe med Irish cream så krøp jeg rett i posen og sluknet tvert 🙂

Natten ble kald og vi våknet en del ganger av at vi små frøs. King Kenny lå i sitt Jerven-hi med min genser under seg, og jakken min over seg og jeg lå i min tre sesongers sovepose med stillongs og ulltrøye.

Når vi våknet på morgenen så slapp jeg Kenny ut i linen sin mens jeg selv ble liggende i posen og vente litt i håp om at solen skulle treffe teltet og varme det opp, og det gjorde den etter en halv times tid, herlig. Da jeg hadde fått litt varme i kroppen igjen så stod jeg opp og kledde på meg og satte på kaffe vann, jeg måtte hente nytt vann siden det jeg hadde satt klart kvelden før hadde frosset i løpet av natten.

Vårt Hilleberg Nammatj 2 GT ved Langavatnet på Hardangervidda.

Etter morra kaffen så gikk vi en runde å kikket litt i området, det var faktisk ganske mye hytter i dette området. Vi ruslet tilbake til teltet og laget så til en skikkelig frokost/lunsj med tidligere nevnte pølser og lefser. Jeg vurderte egentlig å bli ved Langavatnet og Snero en natt til for å fiske litt i dette området, men jeg slo dette fra meg siden jeg egentlig hadde mest lyst til gå mot Sandhaug i håp om å få tatt noen bilder av det flotte landskapet der inne. Så da pakket vi sammen og startet å gå mot Sandhaug, ca 1 mil lenger inne på Hardangervidda.

Om litt er kaffen klar. (mange som ler litt av denne vindskjermen min, men den kom faktisk godt til nytte på denne turen)

Vi kom oss avgående i 11 tiden om jeg ikke husker helt feil og brukte faktisk nesten hele dagen inn til Sandhaug. Etter ca. 7 km så gikk jeg faktisk helt tom og ble nødt til å ta en lengre pause ved Reinsmyrtjørna på nesten 1300 m.o.h. Akkurat her var det faktisk dekning og jeg fikk telefon fra en god kompis som kjenner meg veldig godt, og han kjente igjen en Johnny som var totalt på felgen. Nå må du ta deg en skikkelig pause å få i deg noe næring, og gå gjerne ned å ta noen kast med stanga fikk jeg beskjed om. Jeg fortalte han at det vaket i tjønna hele tiden, og at det faktisk var fisk som hoppet også, ganske kult. Men jeg var alt for sliten til noe, så jeg endte opp med å ligge i gresset å drikke vann å spise energi bar. ( Her lærte jeg en hel del om det å passe på å ha energi i kroppen til hele turen, og ikke bare dure på.)

Etter en halv times tid så samlet jeg mot nok til å hive sekken på ryggen igjen slik at vi kunne komme oss videre, vi var ikke kommet mer enn ti minutter opp i lia før vi hørte et skudd. Og 2–3 minutter senere så hørte vi nok et skudd, det er jo som regel et ganske dårlig tegn. Jeg fant en passelig høy stein å legge sekken på mens vi gikk opp på en topp for å ta en kikk. Da ser jeg først en jeger, og litt etterpå så kom det en jeger til bort til det som sannsynligvis var fall plassen for dyret jeg regner med var blitt felt. Vi var en 600–700 meter unna, og med en stor snøskavl i mellom oss og dem. ( Dette tar jeg med i filmen som jeg lager til YouTube, der jeg forøvrig nesten ikke greier å snakke siden jeg er så sliten.)

Legger inn video i bunnen her 😉

Vi kom oss etterhvert avgående igjen og jeg oppdraget til min store glede at det siste stykket til Sandhaug var nedover, ikke mer stigning 🙂

På veien nedover så kom den ene jegeren springende etter oss for å spørre om vi kunne gi beskjed til en jente med en Alaskan Malamute at hun var ønsket oppe i skaret om vi traff henne, de hadde mistet radiokontakten med henne. Da benyttet jeg muligheten til å spørre om skudd nummer to, og han bekreftet at det var et for mye, men at dyret var felt med det andre skuddet.

DNT Sandhaug

Kort tid etterpå så ankom vi Sandhaug Turisthytte og jeg var ikke sen om å komme meg inn å bestille en iskald halvliter, den følte jeg var vel fortjent, og selv en Aas til 95 kroner smakte helt utmerket etter en slik dag.

Den følte jeg var vel fortjent 😉

Turen var litt tøffere enn det jeg hadde tenkt meg, grunnet unødvendig tung sekk.

Nå gjenstod det bare å finne seg en god og “lovlig” teltplass, jeg forhørte meg med hytte vertene for å være på den sikre siden jeg muligens ble liggende her en stund. De ga meg noen tips og sa at ingen reinjegere kunne bestemme i området rundt hytten.

Telt forbudet i forbindelse med reinjakta virket mer og mer uklart, selv om jeg faktisk hadde passert et skilt der det stod “Godkjent Teltplass Under Reinsjakt”.

Nok om det for denne gang, nå stakk jeg ned på området nord for hytten og fant meg en flott plass ytterst på en liten odde nede ved Nordmannslågen, jeg bryr meg ikke om lyden av vann som klukker på utsiden av teltet så plassen var perfekt for oss. Vi setter opp teltet slik at det kan motstå det meste av vind og regn siden jeg fremdeles ikke vet hvor lenge vi blir værende her. Når teltet er spent skikkelig opp så er det tid for en lett middag og chill. Kvelden blir nesten en reprise av dagen før, får i meg litt mat før jeg stuper i posen og sovner tvert 🙂

Litt oppstramming må til før vi er helt klare.

Dette blir også en kald natt, jeg og Kenny var ute en tur i tre tiden på natten og da var det litt snø i luften, heldigvis ikke mye. Fra nå av så vil jeg kle meg litt bedre før jeg legger meg i posen om kvelden, og jeg må også passe på at jeg har nok klær liggende ved siden av Kenny slik at jeg kan bre over han når han flyttet seg om natten. Han våkner noen ganger i løpet av natten, og da går han en runde og to for så å legge seg ned igjen. Da legger han seg som regel oppå det plagget han i utgangspunktet hadde over seg 🙂

Følg med videre, dag to kommer i et eget innlegg.

Dag tre og fire blir slått sammen i siste innlegg.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s